I en stue på Tongjordet i den lille Mjøsbyen Gjøvik, sitter 3 venner og prater sammen. De kommer frem til at det hadde vært morsomt å lage en liten videosnutt for youtube. Bare for moro skyld. Gjennom samtalen kommer det mange ideer. Så mange ideer at vennene tilslutt finner ut at hvis de skal gjennomføre dette, er det ikke lenger snakk om en videosnutt, men en hel film. Skal de virkelig prøve å få til det?
De er enige om at det hadde vært morro å prøve å få det til. Og at hvis de virkelig skal gjøre det, må det være ett formål med filmen. Den må bli til glede for andre.
De bestemmer seg for at dette skal bli deres gave til byen Gjøvik.
Byen de bor i.
Byen som i 2011 skal feire 150 års jubileum.
I løpet av kort tid er manuset påbegynt og de innser at skal de komme i mål med dette, trenger de hjelp fra noen som har litt mer erfaring i manusskriving. De kontakter derfor forfatterne Mari Lange Nilsen og Jon Arne Svendsen og frteller om ideene sine. og da blir det fortgang i sakene. Ved neste manusmøte har flere scener tatt form og det har i tillegg blitt laget flere sanger. Den lille youtubesnutten er nå blitt en musikalfilm, og det er på tide å få skuespillere med på laget.
Siden filmen skal være en vinterfilm er det viktig at innspillingene kommer igang raskt, mens det enda er snø, og kort tid inn i 2011 er innspillingen igang. Med kyndig hjelp av sydame Hanne Bratli Elseth er kostymene blitt til og Marit Kolloen har strikket luer både dag og natt for at alt skal være klart til første innspillingsdag. Hovdetoppen fylles av grønn og brunkledde i alle størrelser og fasonger. Onkels gård har stilt opp med ulike gårdsdyr, været spiller med oss og filminnspilingen er igang.
Noen måneder senere spilles siste scene inn på Eiktunet og vi er ett skritt nærmere mål.
Men en film må redigeres, sanger skal spilles inn, det skal lages filmmusikk. Alex og Bent Ove driver døgnet rundt med ett prosjekt som ble mye større enn vi ante den desemberkvelden, og vi skjønner vi må ha mere hjelp skal dette komme i mål. Christer Anthonsen blir med på laget for å hjelpe til med redigering. Marte prøver å finne ut av hvordan man lager dvd cover og innleggsbok, mailene går varmt mellom grafisk media og huset i Utkanten, det er ikke bare bare å lære seg indesign og photoshop på en uke. Nina Knutsen bidrar derfor med sin kyndighet og tar over designen på dvd coveret. Endelig kan filmen sendes i trykken og premieren kan forberedes.
Filmpremiere er rød løper på Gjøvik kino, nissecider og kjøttkake i lompe serveres til alle gjester, inne i salen har alle fått pose fra Gjøvik sjokolade med Gjøvik skilt.
Spenningen er til å ta og føle på, salen er full av spente gjester som skal se den første lokale amatør musikal familiefilmen laget på dugnad på Gjøvik. Da filmen er over reiser alle i salen seg i full applaus og de stolte filmskaperne inntar scenen.
Etter dette solgte filmen i over 1100 eksemplarer og er etterspurt fremdeles i 2021, 10 år senere.
Det ble tildig bestemt av oss at vi ikke ønsket egne inntekter på dette og vi bestemte oss for at sielinja skulle være en frivillig organisasjon som skulle være med å styrke den kulturelle plattformen til barn og unge i Gjøvik distriktet. Som ett utspring av dette har vi gitt barn og unge muligheten til å stå på ei scene, vi har hatt familiedager med julebesøk på onkels gård, vi har delt ut pengegaver, vi har startet ungdomsklubb og vi har opprettet en egen talentgruppe, kalt Sielinjas unge talenter. I 2016 startet vi innspilling av en oppfølger til filmen vår. Av ulike hendelser er denne dessverre ikke kommet i mål enda, men vi håper at den kan ses om ikke altfor lenge.
2021 © Copyright. All Rights Reserved.